Street food. Magyarul: utcai kaja. Sétálás közben majszolható, gyorsan elkészíthető étel. Erről lesz most szó.
Kolbice: Ropogós tölcsérben, kolbászkák
A Csalogány utca elején található Kolbice különleges street food: kívül ropogós, belül puha kenyértölcsér kolbászkákkal töltve, szószokkal meglocsolva, salátával, pirított hagymával és minden jóval megpakolva. Lepényektől csirkefalatkákig mindenféle gyorsan elkészülő étel kapható itt. Nagy Gábor, a tulajdonos saját recept szerint készíti a hamburgert.
– Összedolgoztunk: én adtam a húst, ők a kézműves zsemlét, és a recept annyira bevált, hogy azóta több másik Kolbice étteremben is tartják, – mondja Gábor. A négy éve működő street food büfé igazi családi vállalkozás. Gábor és felesége állnak a pult mögött, ők készítik az ételeket is.
Nincs párja a rétesvári rétesnek
Budai vár, Balta köz. Baljós utcanév – és ínycsiklandó rétes illat. A Budai Rétesvár a sikátor félhomályában rejtőzik. Kenyérlángos, pogácsa, croissant és kakaóscsiga. Ezt csak úgy mellékesen: a lényeg a hét féle rétes. Semmi faxni: túrós, káposztás, meggyes, mákos.
Francsics Péter tulajdonos a receptet somogyi nagymamájától örökölte. – A nyári szünidőket nála töltöttem, tőle lestem el a rétes készítésének fortélyait. Az üzletet 2007-ben nyitottuk, és büszkén mondhatom, befogadott minket ez a családias hangulatú kerület. Rengeteg a környékbeli törzsvendég, a gyerekek, akiket totyogósként ismertünk meg, ma már tinik.
Idegenforgalmi szempontból ez egy kiemelten fontos terület, mégis legalább annyi a magyar vendég, mint a külföldi. Sok pesti és budai család hétvégi programja egy séta a várban, mi pedig őket várjuk – a rétessel, – meséli Péter. De a Balta köz bejárata feletti cégérnek is története van. A rétesező elődjének, egy bőrdíszművesnek a reklámja volt a műemlék jelkép: Merkúr istennőt, az utazók védőszentjét ábrázolja.
Alpesi gőzgombóc a Czakó kertben
Ha street food, akkor ne hagyjuk ki a Czakó kert hétvégi piacát, a Czakó Piacot sem, ami egyre csak növekszik, már a Tigris utca felé is bővült a Tigris Platz-cal. Itt a zöldségektől a mézig rengeteg háztáji alapanyagot vehetünk, készíthetünk méhviaszból gyertyát vagy csipkebogyóból befőttet. És persze ehetünk: mostanában például raclette-et, a francia eredetű, ínycsiklandó, sült-olvadt sajtos fogást. Ám a késő ősz slágere egyértelműen a gőzgombóc. Mákkal (vagy akár tökmaggal, különben sós verzió is van) meghintett puha kerek párna, ami az osztrák síházak hangulatát idézi. Ha nem is engedheti meg magának mindenki, hogy mindent kistermelői piacról szerezzen be, azért a Czakó udvarára érdemes időnként benézni, mivel sok olyan különlegesség fordul itt elő, amivel máshol ritkán találkozhatunk.