Veszélytelennek állították be ezt az évekig használt és reklámozott édesítőszert, most kiderült, hogy mégis rákkeltő. – számolt be róla az M1 Híradó a Reuters híre alapján.
„Rákkeltő lehet az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer, az aszpartám.“ – Ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) végzett el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérésére.
A szervezet azonban nemcsak az aszpartám, hanem gyakorlatilag az összes mesterséges édesítőszer fogyasztásának veszélyeire felhívja a figyelmet(!) A gond csak az, hogy ezek rengeteg élelmiszerben megtalálhatók, szinte kikerülhetetlenek. Rágókban, üdítőkben, édességekben, alkoholos italokban, szénsavas üdítőkben (például a Coca-Colában) is használják cukor helyett évtizedek óta. – hangzott el az M1 Híradóban.
Az 1980-as években jelent meg, azután, hogy a szacharinról kimondták, rákkeltő. Akkor és azóta is az aszpartámmal helyettesítették a szacharint. A szakértők akkor azt mondták: az aszpartám veszélytelen. Erről szóltak az újabb divatot és a használatot erősíteni célzó reklámszövegek is minden felületen.
„Kapóra jött a gyártóknak, hogy rá tudták írni a termékeikre, hogy „hozzáadott cukrot nem tartalmaz“. Ez a fogyasztóknak is tetszett, hiszen úgy ehettek, ihattak, hogy nem kellett törődniük a kalóriákkal. A diétás üdítők csak az egyik termékcsoport, amit megpróbáltak úgy becsomagolni, hogy egészségesnek tűnjön, miközben egyáltalán nem az.” – magyarázta a dietetikus.

A legújabb kutatások alaposan rácáfoltak a több évtizedes marketingre.
Jelen állás szerint a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) szakértői véleményére alapozva, egyenesen a potenciálisan rákkeltő anyagok közé sorolnák át az aszpartámot. (Megj.: Figyeljünk a feltételes módra ezesetben is. – a szerk.)
A hvg – szintén a Reuters-re hivatkozva – úgy fogalmazott: „Régebben az IARC határozatai alapján perek indultak korábban a káros, rákkeltő anyagok használata miatt, vagyis egy-egy ilyen határozat megjelenése komoly nyomást gyakorol az élelmiszergyártókra is, akik azzal szoktak védekezni, hogy a határozatokkal a szervezet nem csinál mást, csupán megzavarja a közvéleményt.
Az IARC mostani újabb határozata azért különlegesség, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságos, biztonságosan fogyasztható. A két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.“
Ahogy a megszólaltatott dietetikus szakember fogalmazott az M1 riportban: „Az étrendváltás kihívásokkal jár. A cukormentes, édesítőszeres üdítőkre különösen könnyű rászokni, és nehéz ezeket letenni. De az ember ízlése még felnőttkorban is alakítható.” – mondta a szakember, aki azt ajánlja: feldolgozott ételek helyett együnk feldolgozatlan ételeket, elsősorban zöldséget-gyümölcsöt.
Forrás: M1, hirado.hu, hvg.hu, Reuters