Egy évben többször is elérkezik az ideje annak, hogy otthon elhangzik ez a kérdés. Ennek a sütésnek hangulata van. Ketten, anyukámmal szoktuk készíteni a szeszélyt, pillanatok alatt. Így volt ez most, a szüret után is, amikor hazalátogattam Pátkára, ahonnan anyai ágról származom.
Látszólag semmi különleges nem kell hozzá, mégis van benne valami, ami ünnepivé varázsolja, kiemeli a többi sütemény közül. Vegyük sorra, mi is lehet ez. Kezdjük a habbal. Általában nem dobjuk ki, hanem gyűjtjük a tojásfehérjét, ha egy másik süteményből, például a zserbóból vagy a kalácsból kimarad. Ettől lesz gazdagabb, díszesebb, finomabb. Aztán ott van a dió és a sárgabaracklekvár, ami számomra szimbólum. A nyár derekán akkor tölt el nyugalom, ha van eltéve belőle a kamrába bőven, onnantól jöhet az ősz. A szeszély aljára kelt vékony tészta kerül, amelyet megbolondít a citrom reszelt héja. Mindez összesül és mégis külön marad. Talán ezért szeszély? Mindenesetre jó édes, puha és ropogós, de kellően savanykásan és üdén fanyar is.
Nagyon fontosnak tartom, hogy adjunk alkalmat az efféle dolgokra, ezzel tartva ébren a családi tűzhelyt. Sütés közben számtalan emlék kerül elő, kezdve onnan, hogy kinyitjuk a régi, dédnagymamám receptjeit is őrző szakácskönyvet. Míg e sorokat írom itt Budán, persze már azon gondolkodom, mikor süssek egy jó almást, hiszen hoztam magammal egy kosárral a kertből, a fa alól.
Női szeszély
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 tojássárgája, 1 dl tej, 2 dkg cukor, 2 dkg élesztő, csipet só, fél citrom reszelt héja
A tetejére:
1 üveg sárgabaracklekvár, 25 dkg porcukor, 1 vaníliáscukorral, 5 tojásfehérje és 10 dkg szálkásra vágott dió vagy mandula
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejben kis cukorral felfuttatott élesztőt, a csipet sót, a tojássárgákat, a citromhéjat, összegyúrjuk, kelesztjük. Ha megkelt, kisujjnyira nyújtva egy nagyobb tepsibe tesszük, 180 fokon félig megsütjük 10 percig. Amíg sül, a tojásfehérjéket felverjük, hozzá kanalazzuk a vaníliás porcukrot. A sütőből kivett tésztát lekvárral megkenjük, erre simítjuk a habot, ráhintjük a diót és megsütjük 15 perc alatt. Amikor megpirult, egy percre a leállított, kinyitott sütőben hagyjuk és ha kissé kihűlt, szeleteljük.