Az új kenyér ünnepe és Szent István napja köré szervezett legnagyobb hazai gasztronómiai fesztiválon a Kárpát-medence gazdag ízvilága és az itt jellemző gasztrokultúra mutatkozik be.
Az idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválra érkeznek résztvevők az Őrségből, Kárpátaljáról és a Felvidékről is a Várkert Bazárhoz. Az idei rendezés gasztronómiai vezérmotívuma az ünnephez legaktuálisabban illeszkedő téma, a magyar gabona. Ennek következtében kiemelt termékei a gabonafélék lesznek, a szervezők mindezt azért tartották fontosnak, hogy felhívják a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és arra a sokszínűségre.
A program már augusztus 19-én elrajtol különböző programokkal, így egész napra találnak programokat a gyerekkel kilátogatók: lesznek bábszínházi előadások, bábos mesemondó színház gyerekeknek és felnőtteknek, lesznek századfordulós és régmúltat idéző játékok, buborékfújás, koncertek. Augusztus 20-án megtörténik az országtorta-avatás.
Az ország tortája Magyarország „születésnapi tortája”, amelyet minden évben, augusztus 20-án mutatnak be országosan. A Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére.
A szervezők már közzétették azt is, ki nyerte el a Magyarország Tortája megtisztelő címet. Idén Karikó Orsolya kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű tortát kóstolhatja meg a nagyérdemű.
Ahogyan írják, a torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg. Az idei győztes Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A Nagyi kedvence szeletenként mindössze 233,8 kalóriát és 11,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz, ezért csak mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként. A közönség mindkét tortát megkóstolhatja az ünnepélyen.
Ezen a napon szintén lesznek bábelőadások, zene és kézműves foglalkozások, ahol hagyományos népi kézműves mesterségeket, technikákat mutatnak be.
Az ünnep tiszteletére a Várkert Bazár sétányon kóstolható meg először az Év Kenyere, a balmazújvárosi Gulyás kenyér és az innovatív kategória győztese a Batátás kenyér. Sőt a kenyereken kívül csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló sütemény elfogyasztására is lesz lehetőség.
Az ünnep harmadnap, augusztus 21-én is folytatódik programokkal, amelyekről bővebben a Magyar Ízek Utcája oldalán lehet tájékozódni.
2022. augusztus 19-20. 9.00-24.00 óra
2022. augusztus 21. 9.00-20.00 óra
Kép forrása: Magyar Ízek Utcája közösségi oldala